Bouw van een leuke KT88 push-pull versterker.
Design is een triodedick "Bill" ontwerp, dat ik zelf wat aanpas.

Het bouwen van de versterker zelf, deel 2.

Door Boudewijn op zondag 20 april 2008 22:10 - Reacties (6)
Categorie: Zelfbouw KT88 versterker., Views: 9.586

Het is half april, ik ben door ziekte en verplichtingen een tijd niet bezig geweest met mijn versterker, en het is tijd om de zaak dus eens te updaten.

Er is in de tussentijd wel eea gebeurd, maar het is niet allemaal evengoed door mij vastgelegd. Dit lijstje fungeert ook een beetje als mijn persoonlijke todo.

Wat is er nu af?
- De meeste signaalweg-bedrading is gedaan.
- Hout is goed in de olie gezet (en in de was).


Ik wil de zaak in 3 fasen af gaan ronden, te weten:

Fase 1: Muziek! We moeten gewoon versterken, maar dan wel via een losse pre-amp (arcam delta 110 momenteel)
Fase 2: Volumeregeling.
Fase 3: Afwerken.


Wat meer info:


Fase 1:
Eindbuizen aan de praat, en aan de eindtrafo's gehangen. Hier moet gewoon
muziek uit kunnen komen buiten de signaalkeuze en potmeter-montage om. Dus Wel versterking, maar geen regeling.

Wat moet er nou feitelijk nog gebeuren?
1: Een octal buisvoet opnieuw solderen, de originele is gebroken en vervangen.
2: HV bedrading double-checken
3: Eindtrafo's goed bedraden.

De eindtrafo's zijn eigenlijk voor een EL34 amp, en ik moet de KT88's in single-ended mode zetten om deze trafo's te gebruiken. Hier moet ik even goed eea voor nalezen.


Fase 2:
Tsja de voorversterker is momenteel wel zo'n beetje af, maar ik heb wat last met het netjes monteren van de volume pot.
Het betreft een Alps black velvet motorpot (jaja gaaf ding :*) ) die achterin de kast wordt gemonteerd en dan met een as naar voren gaat komen. As gaat door de voorkant van de kast en dan een knop erop.
Echter moet die as wel 19 inch (bijna) overbruggen en dus kaarsrecht zijn, en ook nog eens exact goed uitgelijnd worden met de as van de pot.
Leuk leuk leuk, not. Om het proces wat te helpen heb ik wat leuke kogellagers gekocht zodat de as meer ondersteuning krijgt.

We hebben het dan over de zgn. pillow blocks, die er zo uit zien:
http://www.sabelting.com/PillowBlock.jpg

Ik denk hier nog vrij veel tijd mee kwijt te zijn omdat het gewoon perfect moet van mezelf, en ik niet gigantisch handig ben met mechanische dingen (informaticus he :P).

Fase 3:
Cosmetische dingetjes: ik heb een koperplaat van 19 inch in het vierkant georganiseerd voor bovenop de triplex plaat (zodat de buisvoeten op het niveau van het koper liggen).
Deze moet netjes geponst en geboord worden. Verder dienen er kapjes om de trafo's heen te komen, zowel voor de show als voor de veiligheid (die voedingstrafo wil je niet vastpakken). Dit wordt ook met koper gedaan.
Waarom koper? Omdat je de eindbuizen mooi ziet glimmen, en je een mooi samenspel hebt met het jatoba hout.

Het bouwen van de versterker zelf, deel 1.

Door Boudewijn op zondag 20 april 2008 19:50 - Reacties (6)
Categorie: Zelfbouw KT88 versterker., Views: 6.430

Na het wat kleinere (ECC gebaseerde werk) ben ik toch maar eens gaan kijken naar een wat grotere stoerdere versterker. Niet dat een ECC bakje niet mooi is, integendeel zelfs, maar ik wilde toch eens wat met vermogenstrioden gaan doen (okay het werden beam tetrodes....).

Ben dus wat aan het lezen geslagen, en al snel kwam ik uit de bij de Bill versterker van Triodedic. Deze versterker ga ik geintegreerd uitvoeren omdat monoblocks voor mij weinig meerwaarde hebben en een stuk duurder zijn (doordat je 2 voedingstrafo's nodig hebt).

Verder natuurlijk wat eigen tweaks, omdat ik het toch altijd nog het beste kan he :+ (grapje!).


De buizen komen van ebay af, met de volgende specificaties:

* Een gold-pinned 6SN7EH van Electro Harmonix (edit: deze is gesneuveld en ervangen door mil. spec. 6SN7 russische buizen).
* Een matched viertal Sovtek KT88's (volgens de verkoper nieuw, verf is wat gehavend)
* 2x ECC99. Militaire sovjet specificatie. Leuk spul, de ebay-verkoper heeft me er zelfs voor vanuit Rusland gebeld na een misverstandje. Zelden zo'n attente verkoper gezien.


http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/resized-kast1.jpg


De kast was wat meer werk dan de buizen; ik wist niet helemaal wat ik wilde. Een stalen 19" bak vind ik toch wat minder mooi dan een paar jaar geleden, en het is ook niet echt lekker te bewerken. Een standaard kast zoals ze bij diverse electro-winkels verkopen is echter ook niet alles, slechte kwaliteit hout, niet origineel en een sub-optimale afwerking. Daarom ben ik met Hugo Steggink, een bevriende meubelmaker , eens gaan praten, of hij niet wat voor me kon maken. Hij had nog wel een plank Jatoba staan, maar dat was een heel dikke (dik 5cm) plank.... die hebben we dus verzaagd (en ook netjes met vlakbanken etc bewerkt), echt handwerk dus! Het proces is trouwens hier te zien. Onderstaande foto's zijn het resultaat van een zaterdagmiddag zwoegen:

http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/resized-kast2.jpg


Het is een kast geworden van 19" bij 19", gemaakt van Jatoba hardhout. Het was na fabricage iets bleker, maar ik heb hem hier al een paar maal in de olie gezet tegen de vieze vingers. Hij zal straks nog donkerder worden onder invloed van UV-licht. Achterin is alvast het zekerings-paneel te zien, en de luidspreker-connecctoren.

De voorkant is niet spectaculair anders, maar wel goed zijn de verjongingen te zien. Onderaan de kast hebben we subtiel een randje weg-gezaagd, waardoor hij wat minder plomp lijkt. Bovenop hebben we eenzelfde rand gemaakt voor de deksel, maar hier kom ik straks nog op terug.


Als connectors heb ik gekozen voor speakons als outputs, en 4 setjes RCA. De speakons zijn van Neutrik (enige fabrikant), en de RCA's zijn heel erg mooie van Amphenol (verguld, de connector zelf moet er nog in komen). Ze komen allemaal bij Farnell vandaan.


Toen ik de kast in de olie had gezet, en er eens goed naar keek kwam ik tot de conclusie dat ik de boven en onderkant om heb gewisseld: OOPS! De onderplaat zit in de losse houten delen geklemd via een groef (en is ook verlijmd) .Ik moet nog even gaan kijken hoe ik dit oplos, maar ik denk dat ik de bovenplaat (die wordt nog gemaakt door Hugo) bovenop wat nu de onderplaat is ga lijmen. Hierna ga ik een nieuwe onderplaat laten fabriceren denk ik, die dan op de huidige bovenkant komt. Een nieuwe verjonging aan de 'onderkant' is dan denk ik ook wel een leuke eigenschap, toch maar weer eens naar Hugo toe. Die kan er vast wel een mouw aan passen.


De NRS voeding


Dan nu de voeding voor de negatieve rooster-spanning. Deze heb ik op gaatjesprint opgebouwd, omdat de potmetetjes niet echt lekker zwevend op te bouwen zijn. Deze voeding regelt de NRS (60V) voor de 4 eindbuizen, en zal straks per buis los afgesteld moeten worden.
http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/schema_voeding.gif
Bovenstaand schema komt bij Triodedick vandaan trouwens.


Implementatie van het schema (let op de polariteit van de caps, de + hangt aan de aarde!):

http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/resized-p1010475.jpg


De staandertjes zal ik bij inbouw waarschijnlijk wel even inkorten... dit is puur voor het testen gedaan. Onderkant van het printje (best netjes, al zeg ik zelf):Onderkant NRS voeding

http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/resized-p1010477.jpg


Not too bad eh? Let op de - trouwens.


http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/p1010556_800.jpg


Het probleem met de kast ga ik als volgt oplossen: ik zaag de onderkant eruit, waarna ik in plaats van de gewone bovenplaat er een plaatje hout (multiplex) in lijm.

De buisvoeten ga ik in het hout vastschroeven, waarna ik er een plaat koper net bovenhang. Doel hiervan is vooral cosmetisch.


Even een overzichtsfoto van de hoofd-inhoud van de amp:
http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/p1010483.jpg
Van links naar rechts: de UGT's, de voedingstraf en daarnaast de spoelen en de 500u/500V caps.

Onderop de ECC99s, de 6SN7 en de KT88's. De versterkerkastweegt met het metaal (dus trafo's + spoelen) al dik 24kg.... heerlijk.


Als kers op de slagroom heb ik mezelf voor dit project ook maar eens op een nieuwe multimeter getracteerd: het is een Fluke 115 geworden. Foto's volgen nog hiervan.
Plaatsing componenten

In tegenstelling tot triodedick ga ik de elco's wel in de kast zelf opbergen... ik vind ze niet mooi, en het is makkelijker werken. Dit omdat ook de spoelen vrij voorin in de kast zitten, zoveel mogelijk bij de trafo's vandaan (en de ingangen).


Ingangs-selectie


Dit is een los bordje geworden met 10 DIL relais, die worden gestuurd door een gewone draaiknop. De draaiknop krijgt 5V DC aangeboden (van een LM317), die dan de relais aanstuurt.

De relais hangen aan een coax verbinding van zilver:
http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/p1010557_800.jpg

We zien hier ook meteen de Alps Blue velvet pot.

Hier hangt het boardje al aan de cinch delen (niet in beeld). De aarde van de coax kabels is ondertussen ook al gemaakt: ze hangen allemaal aan de aarde:

http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/p1010561_800.jpg


Nu ook maar eens verder gegaan aan het subchassis van hout. Hier gaan nog steunbalkjes onderkomen... anders kraakt het echt vervaarlijk. Houtsoort is gewoon cheap triplex geworden, en met gatenboor+decoupeerzaag bewerkt.

Een impressie van hoe het eruit komt te zien:
http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/p1010569.jpg.800.jpg


Tot slot: de achterkant:


http://devcorner.boudewijnector.nl/images/images/KT88/p1010575.jpg.600.jpg


Dit is trouwens de status rond 1 october 2007. Daarna heel heel weinig meer gedaan... tot deel 2 ;).