Reparatie van een NAD716 surround receiver.

NAD716: van wrak tot bak

Door Boudewijn op donderdag 1 mei 2008 22:16 - Reacties (21)
Categorie: NAD716, Views: 8.230

Een paar weken geleden heb ik een NAD716 5.1 versterker (defect) op tweakers opgepikt voor een zacht prijsje.
Dit met het doel om hem weer op te lappen en er dan of een mooie bak aan over te houden, of hem gewoon te verkopen.


Diagnose:

Apparaat wil wel aan, en je hoort wat voedings-relais schakelen.
Vervolgens gaat het powerled aan, maar het display: ho maar.
Ook de knoppen en de versterking lijken niet te reageren.

Eerst even wat fotootjes:
http://tweakers.net/ext/f/dxJ3l6yLfHIM6Y2TajiVul56/full.jpg
We zien vlnr de voedingsprint en de trafo (buiten de kast de NAD-link-afstands-bedienings-print), daarna een bigass koellichaam voor de eindtorren.
Daarna het mainboard (onderop) met voedings-stabilisatie en display-ICs.
De grote staande print is de print met de volumepot en nog een heel berg losse componenten, met daarop geklikt de FM tuner print (het kleine ding rechts met de RF-behuizing).

Achterkantje (niet zo boeiend):
http://tweakers.net/ext/f/uL4qO3OspvbmYvBNGt2N299H/full.jpg

Voorkant (mag een sopje gebruiken ja):
http://tweakers.net/ext/f/b5bZJ9it3nanv9VFcWtZWY57/full.jpg


Service manual gekocht, anders schiet het ook niet op met dit soort projectjes...
Het blijkt dus dat een aantal spannings-regelaars (ik meen 7812's) gewoon een spanning kregen die onder hun drop-out voltage zit; ze moeten minstens 1.5V meer input krijgen dan hun output voor correct functioneren (dat is althans de vuistregel). Hier niet het geval....

Tijd om de multimeter uit de kast te pakken >:)
Vermoedelijk ligt het aan een aantal gelijkrichtingsdiodes op de moederprint, maar dit moet ik nog even goed uitzoeken!

Kapotte print

Echter, na dit alles gedaan te hebben besloot ik (in alle wijsheid) de print met de volumeknop eens goed te laten stuiteren (jaja geen commentaar daarover svp :P):

http://tweakers.net/ext/f/L7qvl2buVvXxAvOVUzGkzHdU/full.jpg

Ondertussen is dat na 1 avond hard werken ook allemaal opgelost (en ja dat slechte draadje is ook pleiten).


Met dit als resultaat:

http://tweakers.net/ext/f/jZCJEELTwZAVEd5FH5Iz1Mv2/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/VKItZLL8aaFqcXYiBWuztxhb/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/nRTuwYFmUQoMPAMpiOlPKBlG/full.jpg

Het losse draadje is al gefixed ja :).

En hersolderen.

Ondertussen ook maar even de rest van de printplaat meegepakt, want van dit soort dingen word je niet vrolijk...

http://tweakers.net/ext/f/oaesyM2vTfMiLA0fL8VPk6Mn/full.jpg

Bovenstaande foto is trouwens van de display print, maar er zijn meer van dat soort 'puntjes'. Ook wat halve eilandjes en kuilen in het tin, en van die 'ringen' om pootjes.
Niet goed...


Wordt een dezer dagen vervolgd, we gaan de voeding slopen >:).