Reparatie Iiyama E481S

Door Boudewijn op dinsdag 20 mei 2008 00:34 - Reacties (47)
Categorie: Electro geneuzel, Views: 13.070

Zo, een kleine update.

Vorige week begon mijn Iiyama 19" lcd (staat naast mijn main rig) lastig te doen.
Hij wilde eerst even aan gaan, waarna het beeld na 3 seconden weer zwart werd omdat het backlight niet wilde starten.
Aan en uit zetten, aantal malen, hielp.
Telkens meer keren herstarten, tot hij het eergisteren dus compleet niet meer wilde doen.


Ding opengeschroefd (komt zo nog een stukje over) en de print eens bekeken:


http://tweakers.net/ext/f/C0136WPMwmHNGZ6rPMgk7h1s/full.jpg
Vieze capjes....


Onderzijde print valt me dan weer mee(deze foto is wat eerder genomen):
http://tweakers.net/ext/f/y5u1exy92EYmAAUGQSvvRw2c/full.jpg
Overzichtsplaatje:
http://tweakers.net/ext/f/9tiLgyYzdLQG0Uhdu0lULGnk/full.jpg

Natuurlijk vervang ik vervolgens de capjes die zo slecht eraan toe zijn


Okay het open en dicht maken is wat onduidelijk bij dit scherm (weinig instructies te vinden, het is een E481S). Openmaken is gewoon dit verhaaltje de 'verkeerde kant op' uitvoeren ;) :

http://tweakers.net/ext/f/f5rJtKi76IhIkqgS96YrttKn/full.jpg
EMI schild (?) weer over de SMPS

Plastic kap weer vastschroeven op achterkant monitor (hier moet je bij openmaken even de schroevendraaier tussen zetten).
(plaatje is niet super spannend, dus dit keer geen img-tags :P).
http://tweakers.net/ext/f/MgcPYu5cMuEZjP0gSuR6lwxl/full.jpg

Je ziet de 2 halfronde blokjes die je over de schroeven heen moet klikken, als je de zaak openmaakt moet je deze inknijpen en naar je toe trekken.
Dan komen ze los :).

Bevestiging van voet weer vastzetten (daarachter zit het 5e vijsje van de hoofdplaat!).

Daarna de voet weer in elkaar klikken en de 2 schroefjes achterop vastklikken.
Daarna het horizontale deel aan de voet drukken.

Klaar :).


Met dank aan naftebakje en de rest van [EL].

Volgende: Zelfbouw-waterkoeling: radiator-behuizing 09-'08 Zelfbouw-waterkoeling: radiator-behuizing
Volgende: NAD716: van wrak tot bak 05-'08 NAD716: van wrak tot bak

Reacties


Door Tweakers user MaNDaRK, dinsdag 20 mei 2008 09:05

En na het vervangen van de condensators werkt hij weer :?

Door Tweakers user iglesiasdelsol, dinsdag 20 mei 2008 09:53

Dus je hebt 'm uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet... en nu? Doet hij het weer? Ik begrijp de boodschap niet zo...

Door Tweakers user Kama, dinsdag 20 mei 2008 10:21

Ja, issie nou gerepareerd of nie?

Door Tweakers user Blasterxp, dinsdag 20 mei 2008 10:28

Wat heeft dit opgeleverd?

Door Tweakers user joopata, dinsdag 20 mei 2008 11:01

Ik begrijp er geen hout van.

Door Tweakers user ShadowLord, dinsdag 20 mei 2008 11:43

Als het goed is heeft hij de 'vieze capjes' uit de 1e foto vervangen (de twee hoge met zwarte puntjes tegen het koelelement). Op foto 3 kun je door de hoek heel duidelijk zien dat ze bol staan. Dit zijn de condensatoren die hun beste tijd hebben gehad.


Boudewijn, is het trouwens een monitor van begin deze eeuw? Dan zou ik alle condensatoren vervangen (als je goede vervangers kan vinden dan). Want op termijn gaan al je condensatoren er zo uitzien...

Door Tweakers user Boudewijn, dinsdag 20 mei 2008 12:14

Allereerst: Ik praat altijd tegen printplaten, dan werken ze weer. Ook condensatoren doen het dan weer prima.

Nee dus, even serieus:

1: Ja hij werkt weer als een trein.

2: Ja ik heb de caps eruit gehaald en vervangen door nette 105C modellen. Ding is idd uit 2001 ofzo.

Door Tweakers user Boudewijn, dinsdag 20 mei 2008 15:07

De capaciteit van de condensatoren is trouwens 230 resp. 290uF waar het 1000uF had moeten zijn.
Gemeten met een Fluke F115 multimeter.

Door Tweakers user .Johnny, dinsdag 20 mei 2008 15:58

Geinig he. Ik zo ruim een jaar geleden eens een 4 tal monitoren via marktplaats opgekocht met defecte inverters (kwestie van de juiste vragen via mail stellen) en goedkoop kunnen repareren (ok ik had er 5 gekocht en 1 was aan het einde alleen nog schroot :)) dan moet je alleen opletten dat je niet allemaal monitoren hebt met defecte chips want dan ben je wel in de aap gelogeerd...

Door Tweakers user Boudewijn, dinsdag 20 mei 2008 15:58

Welke vragen stel je dan daartoe? :).

Door Tweakers user neh, dinsdag 20 mei 2008 19:09

"Hoi, is de inverter kapot?"

Door Tweakers user base_, woensdag 21 mei 2008 08:04

Vergeet niet alle caps met eenzelfde kruisje op de bovenkant ook te vervangen, deze zijn waarschijnlijk van dezelfde fabrikant (ondanks opschrift) en hebben hetzelfde probleem, alleen is het nog niet zichtbaar ;) Vervang je ze niet dan kan ie binnenkort weer uit elkaar :P

Door Tweakers user Sluuut, zondag 25 mei 2008 02:06

Was een aardig IPS scherm, ik had hem ook, mijn broertje heeft hem nu en hij werkt nog perfect :)

Door Arno, dinsdag 3 juni 2008 20:39

Hallo
Had ook een uitgevallen monitor, en op de hobbyclub van de NVRA te Haarlem Zendammateurs, hebben we ondekt dat de spoel die op de ringkern zit, (zie afbeeldingen hier boven) zich ,of door een slechte soldering of mogelijk door overmatige warmte ontwikkeling, zich had los gesoldeerd.
Na het opnieuw solderen van de aansluitingen was de monitor weer te gebruiken.
Mijn vraag is dit een oorzaak of een gevolg van andere nu nog verborgen problemen?

Door Tweakers user Boudewijn, dinsdag 3 juni 2008 20:41

Pff kan ik zo niet zeggen, hoe zag de rest van componenten eruit?
Bedoel je niet de VRZA trouwens? (/me ook lid is).

Door Henk, vrijdag 13 juni 2008 10:06

Hoi Boudewijn (of anderen), bij mij is het interfacekaartje (met VGA en DVI aansluitingen) van mijn Prolite E481S defect , heb je die soms nog liggen (of iemand anders?). Of weet iemand hoe ik daar aan kan komen?

Door Tweakers user Boudewijn, vrijdag 13 juni 2008 14:52

Nee heb ik niet liggen, helaas.

Door Tweakers user Keats, vrijdag 10 oktober 2008 19:09

Hoi,

Ook mijn Iiyama E481S is kaduuk :-( Bij mij is echt het bios doorgefikt. Er zal wel een fout in de voeding zijn opgetreden waardoor er 12V op is komen te staan. Blij dat zoiets gebeurt als je in de buurt bent! Voor hetzelfde geld fikt je huis af. Het rookte flink en rook minder fris.

Ik heb een versie die voldoet aan de nieuwe RoHS standaard, met nieuwere condensatoren. Volgens mij was mijn monitor gerefurbished.

Anyway, ik wil hem toch graag fixen. Mijn vraag is of iemand het schema heeft en of het mogelijk is om ergens een nieuwe chip te vinden.

Alvast bedankt!

Door Tweakers user Boudewijn, vrijdag 10 oktober 2008 19:44

Uhh het bios van je monitor is stuk?
Wat voor chip zit erop?

Door Tweakers user Keats, zaterdag 11 oktober 2008 20:28

Het is een Winbond PLCC/32 volgens mij...

Hij zit in een socket, dus makkelijk te vrvangen, en daarom had ik het idee dat het een soort van bios chip is. Er zat ook een stickertje op met aanvullende gegevens versienummer enzo.

De chip zelf is wel online te bestellen.. maar ik ben nog aan het uitzoeken of ie dan leeg is? en ik zal ergens het bios vandaan moeten trekken. Dan zal ik hem nog moeten flashen ook..

Als iemand hier meer over weet, alsjeblieft help me dan!

Door Stefan, zaterdag 1 augustus 2009 11:36

Hoi Bouwdewijn,

ik heb het zelfde probleem met mijn monitor.(hetzelfde merk en type)
heb hem nu open gehaald. en was van plan om de inverter te vervangen.
maar nu ik zie dat jij het voor elkaar hebt gekregen met het vervangen van de caps.
om het maar gelijk op te biechten ik heb er weinig verstand van maar ben redelijk handig :Y) .

kun je me vertellen welke ''caps'' je vervangen hebt op je printplaat.
mijn probleem is namelijk precies hetzelfde.
heel vaag zie ik op de achtergrond nog het beeld.
en 3 sec later valt het licht uit.

gr
Stefan

Door Tweakers user Boudewijn, zaterdag 1 augustus 2009 15:45

[img]http://tweakers.net/ext/f/C0136WPMwmHNGZ6rPMgk7h1s/full.jpg[/img]
De 2 caps in het midden, en de paarse cap ernaast in ieder geval.

Door Aldo Dekker, zondag 2 augustus 2009 17:52

Ik was erg blij met de reactie van Arno ( dinsdag 03 juni 2008 20:39). Ook bij mij bleek de spoel (L101 staat op de print bij de spoel) niet meer goed vast te zitten. Ik deze ook even met de soldeerbout verwarmd en daarna deed het scherm het weer.

In eerste instantie dacht ik dat Arno de transformator bedoelde, want in die plek op de print was ook verkleuring opgetreden. Maar later zag ik ook verkleuring bij L101. Ik hoop dat het scherm blijft werken (ik houd mijn oude beeldbuis toch nog maar even bij de hand.

Aldo Dekker

Via Google vond ik nog een site met informatie over een vergelijkbaar NEC scherm en wat gegevens van gebruikte componenten. Echter verder zoeken op de website van de fabrikanten was lastig, maar misschien heeft iemand er wat aan.

http://www.nec-display-so...X-TUV-GS-Cert-english.pdf

Door ballininthesky, zondag 9 augustus 2009 18:01

goede blog altijd handig als iemand ervaring heeft met die dingen, terug naar de winkel is meestal net als terug naar de garage je weet nooit zeker of het gemaakt is en wat ze gemaakt hebben en hoeveel het gaat kosten, toch moet je goed opletten dat je bij het repareren van je scherm geen schade aan andere onderdelen aanbrengt of het juist erger maakt, ik heb denk dat dit eventuele waterschade kan zijn of vocht in of op onderdelen, een monitor kan natuurlijk minder hebben als de pc zelf, als je scherm op bijvoorbeeld een slaapkamer staat en je zet snachts je raam open of op een kier dan kan er vocht rond de baterijen vormen vooral als je pc en scherm aan is of op standby staat dat kan cruciaal zijn voor je scherm,
Haal de stroom van je pc
ontkoppel alle kabels uit de pc en monitor, toetsenbord muis etc.
pc openhalen alle stekkers opnieuw erin doen van de schijven cd brander
pc kast dichtdoen, scherm aansluiten kabels van muis toetsenbord terug erin doen
stroom aanzetten, en daarna pc opnieuw opstarten.
dat is beter dan openschroeven als je er geen verstand van hebt.

Door Tweakers user Boudewijn, zondag 9 augustus 2009 18:03

Vocht rond de batterijen in een monitor? :P
Sinds wanneer zitten die in een monitor.

Uhhh wat is de bedoeling van het onderste deel van je post? Dat je een monitor niet open moet schroeven als hij aanstaat lijkt me wiedes.

Door Jan Bansberg, maandag 22 maart 2010 16:48

Hallo Boudewijn,

Ik heb met mijn IIyama E511S hetzelfde probleem als jij had.
Telkens als ik de monitor aanzet wordt het beeld na 1a 2 seconden weer zwart.
Ik heb hem open gemaakt en gekeken en zag gelijk dat het koelelement rechts was losgekomen kan dit de reden zijn van het probleem?
Zou jij mij kunnen/willen helpen met het oplossen van mijn probleem?

Mvg JJ Bansberg

Door Tweakers user NurKs-XI, zaterdag 9 oktober 2010 15:24

Ik wil je even bedanken voor deze blog!
Na ruim 7 jaar had mijn E481S hetzelfde probleem.
Met deze blog (bedankt voor de foto's) heb ik het op kunnen lossen door twee nieuwe elco's erin te zetten.

Ik had ook nog even met IIyama gemaild, en ik mocht mijn voeding opsturen en dan zou hij voor € 35,- gerepareerd worden.

Nu kan ik nog jaren genieten van dit prachtscherm! Bedankt.

Door Tweakers user Boudewijn, zaterdag 9 oktober 2010 16:46

Altijd tof om te horen,zeker bij een jaren oud blogje:).

Door Tweakers user ITizEasy, vrijdag 3 december 2010 22:35

wie kan mij helpen mijn

e481s begint met menu schermen te komen tijdens het werken. is zeer lastig want hij laat zich ook niet meer uit zetten anders dan met de schakelaar achter op het scherm

ik heb 2 rechter handen wat betreft solderen.
maar ik vermoed een een een zelfde euvel het scherm is ook reeds lang de garantie termijn voorbij. minimaal 5jaar haald hij wel.

Door Tweakers user ITizEasy, vrijdag 3 december 2010 22:36

vergat te melden dat mijn email erwin@kleinhaneveld.com is.

Door Tweakers user Boudewijn, zondag 5 december 2010 17:50

En je hebt ondertussen ene nette reactie :). Gaaf dat een 2.5 jaar oude blogpost nog steeds mensen trekt.

Door Tweakers user Boudewijn, zondag 5 december 2010 17:51

Het gerepareerde scherm doet het trouwens nog steeds prima, alhoewel hij nu bij mijn zusje staat :).

Door Peter, dinsdag 1 februari 2011 15:58

Dankzij Boudewijn heb ik ook mijn E481S kunnen repareren (elco's vervangen). Boudewijn zeer bedankt!!

Heb nu helaas het probleem dat de helderheidsregelaar het niet meer doet. Ik kan dit natuurlijk ook in de driver regelen, maar wil toch graag weten of er een mogelijkheid is om de regelaar te repareren. Dus als iemand een oplossing heeft hou ik me bijzonder aanbevolen. Alvast zeer bedankt.


Groet,
Peter

Door Tweakers user Boudewijn, dinsdag 1 februari 2011 15:59

Cool dat er na 3 jaar nog wat aan hebben, ik ga er ook vanuit dat niet iedereen post dat het werkt :P.

Maar goed: wat werkt er precies niet? Het menu ? Of wordt de helderheid gewoon niet aangepast nav wijzigingen in het menu?

Al eens verder gekeken naar rotte elco's?

Door Peter, dinsdag 1 februari 2011 20:21

Zeker cool!! Je hebt veel mensen een hoop geld bespaard denk ik!

De drukknop voor het regelen van de helderheid reageert niet meer. Las laatst ergens iets over een mogelijk kapotte weerstand o.i.d. in dit verband. Kan de site helaas niet meer vinden. Hou me aanbevolen voor suggesties. Bedankt alvast!

vr. groet
Peter

Door Tweakers user Boudewijn, dinsdag 1 februari 2011 20:28

Hmm haal die print er eens uit voor die drukknop en maak even wat duidelijke (!) foto's. Dan kan ik je wellicht verder helpen.

Door Mike, dinsdag 15 maart 2011 13:34

De capaciteit van de condensatoren is trouwens 230 resp. 290uF waar het 1000uF had moeten zijn.
Gemeten met een Fluke F115 multimeter.
--------------------------------------------------------------------------------

Hey wat bedoel je hiermee?

Heb je gewoon de capaciteit van de condesatoren veranderd?
Kan je me dit nader uitleggen alstu??

Heb ook een scherm die uitvalt., Tof dat zo'n oud blog nog steeds nut heeft.

Cheers Mike

Door Tweakers user Boudewijn, dinsdag 15 maart 2011 13:40

Neen dat is geen goed plan Mike.

De condensatoren waren ooit 1000uF, maar door warmte en 'slijtage' waren ze teruggelopen maar 230 resp. 290uF. Een andere parameter (de ESR waarde) heb ik destijds niet kunnen meten maar die zal ook wel beroerd zijn geweest/geworden.

Deze heb ik dus verwijderd en vervangen door 1000uF; dit was immers de waarde waarmee ze de fabriek hadden verlaten :).

Door mike, vrijdag 18 maart 2011 10:21

Oh ja, nou lees ik goed.

Heb die van mij nou ook open gehaald, maar ik zie helemaal geen bollende of lekkende condensatoren.

Misschien dat het de inverter is ofzo. Welke is dat? Degene met een kopere spoel?

Door mike, zaterdag 26 maart 2011 02:37

Heb al gevonden wat de inverter is. Die zit op het scherm.

Zal dat wel zijn heb het vermoeden. Jammer dat ik hem niet meer kan vinden op Ebay.

Bedankt voor de hulp!

vriendelijke groetem Mike

Door Tweakers user Boudewijn, zaterdag 26 maart 2011 02:39

Waarom denk je dat het de inverter is?

Door Henk, donderdag 29 december 2011 15:02

Beeld valt na 4 seconden weg bij mijn E431S.
Ik moet ook even kijken naar bollende of lekkende condensatoren.
Ik heb de 4 schroefjes aan de achterzijde er uitgedraaid.
Kan iemand mij vertellen hoe ik bij de condensators kom?

Door Tweakers user Boudewijn, donderdag 29 december 2011 20:27

Henk schreef op donderdag 29 december 2011 @ 15:02:
Beeld valt na 4 seconden weg bij mijn E431S.
Ik moet ook even kijken naar bollende of lekkende condensatoren.
Ik heb de 4 schroefjes aan de achterzijde er uitgedraaid.
Kan iemand mij vertellen hoe ik bij de condensators kom?
Zie de onderste foto: die metalen plaat kun je losklikken.

Door Harmen Meijer, zaterdag 10 maart 2012 19:22

Een hele tijd geleden begon mijn monitor tijdens gebruik uit te vallen. Hij ging op stand by en deed niks meer. Uit en aan zetten hielp dan. Op een gegeven moment deed hij helemaal niets meer. Ik heb de printplaten bekeken en kon geen rare dingen vinden. Ook geen opgeblazen of oververhitte onderdelen. Ik heb na het lezen van het bovenstaande de soldeerverbindingen van L101 nog eens bekeken en die zagen er redelijk goed uit. Ik heb ze toch maar eens flink doorgesoldeerd en voilá: hij doet 't weer!

Door Tweakers user Boudewijn, zaterdag 10 maart 2012 20:57

Harmen Meijer schreef op zaterdag 10 maart 2012 @ 19:22:
Een hele tijd geleden begon mijn monitor tijdens gebruik uit te vallen. Hij ging op stand by en deed niks meer. Uit en aan zetten hielp dan. Op een gegeven moment deed hij helemaal niets meer. Ik heb de printplaten bekeken en kon geen rare dingen vinden. Ook geen opgeblazen of oververhitte onderdelen. Ik heb na het lezen van het bovenstaande de soldeerverbindingen van L101 nog eens bekeken en die zagen er redelijk goed uit. Ik heb ze toch maar eens flink doorgesoldeerd en voilá: hij doet 't weer!
Leuk om te horen dat:

1: Deze oude beestjes nog steeds fanatiek gebruikt worden.
2: Mensen dit artikeltje nog steeds vinden.

Beide punten doen me erg veel deugd.

Door Job, vrijdag 11 januari 2013 17:28

Boudewijn, zelfs in 2013 komt je post nog van pas :) !

Ik zit hier met een Iiyama E431S die elke keer na een paar seconde op zwart springt. Na wat googlen bij uw blog terecht gekomen en ik hoop op wat hulp. Ik heb hem open gemaakt en toen zag ik dit:

[IMG]http://i48.tinypic.com/avqxwp.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.tinypic.com/wwhk5t.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.tinypic.com/sc7vrq.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.tinypic.com/2utj4ad.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.tinypic.com/33eojlc.jpg[/IMG]

Maar ik heb hier totaal geen verstand van...En aangezien de LCD anders toch op de vuilnis belandt wil ik het me er wel aan wagen om wat te solderen ;) Maar daarvoor moet je eerst zien WAT er te solderen valt en ik zie niets aan de caps. Wie het weet mag het zeggen, welke moet ik vernieuwen?

De volgende vraag is, waar haal je die caps eigenlijk? Vast en zeker online maar waar?

Alvast bedankt!

Door Tweakers user Boudewijn, vrijdag 11 januari 2013 21:35

Hoi Job,

Grotere foto's = beter!

Als ik het goed zie, zijn de 6 elco's die bij elkaar zitten op http://i46.tinypic.com/2utj4ad.jpg , achter het koellichaam niet heel jofel. Ik zou alle elco's op die print vervangen, de kosten zijn erg laag per elco (twee kwartjes).


Qua caps:

- Schrijf op welke waardes ze hebben (dus xxx uF , yyy V en eventueel of er "105C" of "Low-ESR" op staat). Ga dan even bij http://dickbest.nl/ shoppen . Mocht hij bepaalde waardes niet hebben, stuur hem een mailtje ;).

Mocht je het lastig vinden oid, ik kan het ook tegen een kleine vergoeding voor je doen. Check even mijn profiel of ik in de buurt woon, en stuur maar een mailtje als je interesse hebt. (http://tweakers.net/gallery/105199)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.