Een domme weddenschap: Update1

Door Boudewijn op vrijdag 19 juli 2019 13:37 - Reacties (4)
Categorie: Koken en keuken, Views: 3.460

Ik heb hier Boudewijns blog: Een domme weddenschap beloofd ongeveer wekelijks een update te posten.

Bij dezen dan maar de eerste... ik moet echt heel veel bakken de komende tijd. Heb dus nu maar vrienden gevraagd om mijn taart te gaan eten gezien ik zelf geen zoetekauw ben en ook wat af wil vallen. Uiteraard zal ik een stukje meepikken maar ik moet of veel bij vrienden parkeren of kleinere porties maken (wat ik bij bakken weer tricky vind ivm gaartijden en dergelijke).

Wat hebben we afgelopen week allemaal voor moois gemaakt? De plaatjes vallen wat tegen; ik heb alles thuis bereid maar ben ad hoc naar mijn vriendin gegaan. Van het vacumeren van warme spullen, ze in het OV meeslepen en elders reanimeren gaan dingen er niet per se beter uit zien. Wellicht doe ik een keer een remake voor de foto. De smaak was prima, net als de versie voor ik hem inpakte.

Omwille van copyrights link ik naar de recepten die ik op internet vind, ik host ze zelf niet.

Komkommer-maanzaadsalade

https://www.bbcgoodfood.c...mber-and-poppy-seed-salad
Zonder de koriander. Daar word ik nml ziek van.
komkommer-salade
Eigenlijk heel simpel en prima lekker. Pak wel kleine komkommers in plaats van die waterbommen.
Vage midden-oosten kramen op de markt zijn prima, 6 van die 20cm komkommers voor een piek ofzo.
Prima de bima, het zoetje is wat raar maar eigenlijk echt wel lekker.

In oregano gemarineerde gegrillde aubergines

https://kitcheninthesand....ants-with-tahini-and.html

Aubergines grillen (dat is wel een thema bij Ottolenghi) en daarna besmeren met een oregano-peper-olijfolie-mengsel. Afmaken met een heel verslavend goedje: Tahin. De tahinsaus zo is lekker, maar Ottolenghi's "groene tahin" is nog veel lekkerder erop.
Dit is een mix van tahin met citroensap en peterselie.

Omdat het echt laat was helaas alleen een foto met de saus er al overheen. Zonder zagen ze eruit zoals in het recept hierboven:
aubergine-marinade-oregano
offtopic:
En ja ik moet een keer bij bvk in de leer voor opmaak.

Ricotta-gnocchi met aubergine in salie-boter

https://hillieskeuken.com/ricottagnocchi-met-aubergine/

Laten we vooropstellen dat ik de basisschool niet heb afgemaakt en dus maar een soort queneles heb gedraaid tussen lepels omdat ik niet goed ben in kleien.

De ricotta een dag laten opstijven helpt voor mijn gevoel echt. Ik heb ze per 2 gekookt en zodra ze kwamen drijven met een frituurschuimspaan uit de pan gevist. Echt heel erg lekker, wel een tikje machtig maar dat is niet gek met kaas, pijnboompitten en ricotta.

Even over de foto's: ik ben dus niet goed in dit soort dingen en wil dit binnenkort opnieuw doen. Voor de foto. Koken lukt wel, dit soort dingen vind ik lastig. Ondanks de looks wil ik echt een lans breken voor die gnocchi: als je de ijskasttijd accepteert zijn ze eigenlijk best laagdrempelig.
Ricotta gnocchi
Ricotta gnocchi

Ossenstaart-pompoen stoof

https://www.thespicedlife...ise-orange-and-gremolata/

Eigenlijk een best wel winterse stoof, maar het was vorige week ook geen top weer.
Denk qua smaak aan ossenstaart, kaneel, steranijs en pompoen. En veel rode wijn. Eerst het vlees aanbakken in de pan, dan kook je de groenten met een berg wijn in tot een mooie reductie:
ossenstaart-pompoen
(dit is een 6.7 liter pan... best een redelijk apparaat)
Voor het vlees erbij ging zag het er zo uit:
ossenstaart-pompoen


Let op: in het NL kookboek staat iets over dat je de pan af kunt dekken met alu-folie, in de engelse vertaling:
Add the tomatoes, herb bundle, orange zest and bay leaves. Bring to a boil. Place the oxtail (or short rib or chuck, etc) pieces on top and cover with a large piece of parchment paper placed directly on the oxtail. Place a heavy, tight fitting lid onto the pot and place in the oven.
Hmm dat is toch wel anders. Mijn versie is redelijk droog geworden, maar wel nog goed te eten.

Dit was het eindresultaat, opgediend met saffraancouscous en bovenstaande gerechten:
https://tweakers.net/ext/f/MXwAohWvPd8MMDIDuM7EXfgP/medium.jpg

Eenpersoonspruimenclafoutis (3x woordwaarde :*) )

https://whereismyspoon.co/plum-clafoutis/

Een clafoutis; Franse taart. Super simpel en wel tof om hem in losse ramequins te bereiden. Als je in je eentje bent heb je niet zoveel aan een hele taart. Qua calorieen valt het wel mee (12gr suiker, 12gr bloem, 25ml room, half ei) en je kunt er al je oude vruchten in knallen. In mijn geval moest ik wat met de pruimen die ik op de haagsche markt voor weinig (denk er even de haagsch-arabische uitspraak bij) gescoord heb.

Ze mogen iets langer in mijn oven, maar dat kan ook wel door mijn oven komen.

pruimenclafoutis
Ze zien er uiteraard beter uit met poedersuiker. Omdat dit een nog een tikje vochtige taart is (je gooit er verse vruchten op) doe ik de poedersuiker er vlak voor opdienen op. Uiteraard met een zeefje. Ik was hiermee bij vrienden met een 3-jarige. Die kreeg ook het zeefje, in plaats van te schudden draaide hij gewoon het zeefje om. Dat kan uiteraard ook :P


pruimenclafoutis


Verder nog gekookt:
- Een eigen broodje. Gewoon omdat het kan.https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/59452836#59452836
- Een paar curries:
https://gathering.tweaker...message/59441934#59441934
en
https://gathering.tweaker...message/59452904#59452904

Volgende: Een domme weddenschap 12-07 Een domme weddenschap

Reacties


Door Tweakers user S0epkip, vrijdag 19 juli 2019 15:04

Lekker bezig ;)

Door Tweakers user ybos, vrijdag 19 juli 2019 19:38

ik ga niet al je blogs lezen want heb niks met koken, maar:

Ik vind het geen domme weddenschap, ik vind hem wel origineel!

Door Tweakers user mcaran, dinsdag 23 juli 2019 07:35

Stel je voor dat je zo goed bent en dat je een restaurant zou willen openen, dan heb je wel een enorm goed verhaal.

Door Tweakers user Boudewijn, dinsdag 23 juli 2019 12:14

mcaran schreef op dinsdag 23 juli 2019 @ 07:35:
Stel je voor dat je zo goed bent en dat je een restaurant zou willen openen, dan heb je wel een enorm goed verhaal.
Haha daar komt heel wat meer bij kijken dan een beetje leuk koken en bloggen, maar dank voor je compliment.

offtopic:
Als werk wordt is het waarschijnlijk geen hobby meer ;)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.